ÖSS Sınavına Hazırlık ve Motivasyon

İnsan hayatında dönüm noktası dediğimiz kısımlardan biri de şüphesiz ki Üniversite Sınavı yani kısaca ÖSS olarak anılan sınav periyodudur. Katılımcılarının %90'ını genç bireylerin oluşturduğu bu sınav, hazırlık aşamasındaki uzunca döneme rağmen yalnızca bir günde bu hazırlıklarınızın karşılığını almanızı gerektiriyor. Sınav günü artık hayatta herşey iptal olur ve yalnızca sınava odaklanılır. İşin bu kısmı en son konuşulacak olan şey. Daha da öncesinden bu sınava hazırlık maratonundaki tutumumuz ve moralimiz çok önemlidir. İşte Özel Balıkesir Fırat Lisesi'ndeki Rehber öğretmen Akın Yıldırım bu konuda şu noktaları dile getiriyor:

Sınava hazırlanan öğrencilerin motivasyonu neden bozulur?

ÖSS'ye hazırlık sürecinin en önemli unsurlarından birisi de sınava iyi bir şekilde motive olmaktır. Motivasyon, bir anlamda öğrencinin "çalışma iştiyakı"dır.

Motivasyonu iyi olan öğrenci hedefine hızlı ve emin adımlarla ilerlerken, motivasyonu düşük olan öğrenci, bu süreçte adeta "yaya" kalmaktadır. Genellikle öğrencilerin motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen faktörler şunlardır:

Ümitsizliğe düşmek: Öğrencinin sınavı gözünde büyütmesi, kendisini yetersiz hissetmesi, başarı düzeyi yüksek olan arkadaşlarıyla kendisini kıyaslaması, ümitsizliğe düşmesinin başlıca sebeplerindendir. Ümitsizliğe düşen öğrenci çalışma şevkini kaybettiği için bir süre sonra "nasıl olsa kazanamayacağım" diyerek çalışmayı bırakabilir. Bu girdaba düşen öğrencinin psikolojik destek alması çok önemlidir.

Gerçekçi hedeflerin olmayışı: Öğrencinin hedef belirlerken gerçekçi olması ve "ayaklarının yere basması" çok önemlidir. Bazı öğrenciler kapasitesini ve çalışma temposunu göz ardı ederek kendileri için çok yüksek olan hedefleri belirleyebiliyor. Daha sonra bu hedeflerine ulaşamayacaklarını anlayınca da strese girip motivasyonlarını kaybederler.

Acelecilik: Özellikle "hırslı öğrenciler" bir süre çalıştıktan sonra hemen netlerinin "patlamasını" bekler. Oysa netlerin yükselmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu sabrı gösteremeyen öğrenci "çalıştığım halde netlerim bir türlü yükselmiyor" diyerek pes edebiliyor.

Arkadaş çevresinin olumsuz etkisi: ÖSS havasından uzak olan arkadaş grubunun tesiriyle öğrencinin çalışma performansında ciddi bir düşüş gerçekleşir. Bu tür arkadaşlar, çalışan bir öğrenci için adeta "fren" gibidir.

Verimsiz ders çalışma: Öğrenci, sistemli ve sonuca yönelik olmadıktan sonra saatlerce ders çalışsa dahi istediği verimi alamaz. Verim alamayınca da bir süre sonra psikolojik anlamda "yorulacak" ve motivasyonunu kaybedecektir.

Sınav kaygısının etkisi: Sınav kaygısı yaşayan öğrenci huzursuz ve gergin olduğu için bir türlü motive olamaz ve ders çalışmaya odaklanamaz. Bu tür öğrencilerin rehberlik servisinden destek alması faydalı olacaktır.

Ebeveynin yanlış tutumu: Ebeveynin çocuğuna yönelik yüksek beklenti içine girmesi, ümitsiz konuşması, öğrenciyi başkasıyla kıyaslaması, sınavı bir ölüm-kalım meselesi haline getirmesi öğrenciyi olumsuz yönde etkileyecektir. Ebeveyn soğukkanlı olmalı, çocuğuna destek vermelidir.

Sayın Yıldırım'ın bu tespitlerine katılmamak elde değil. Ancak kişisel bir top 10 listesi çıkarırsak, bizce en başta gelecek madde şu: Gerçekçi hedeflerin olmayışı'

Çünkü bir hedefi olmayan öğrenci ümitsizliğe de düşer, aceleci de davranır, kötü arkadaşlarından da çabuk etkilenir, verimsiz de ders çalışır... Tüm arkadaşlara başarılar; hedefiniz başarı olsun!

8 yorum:

yağmur dedi ki...

bu cok guzel bır yazıydı
bende oss ogrencısıyım sıtreslı bır ogrencıyım calısıyorum ama yeterlı degıl

Bengü dedi ki...

Tam dersimizi dile getirmiş. sağolsunlar...

ezgi dedi ki...

ben çok korkuorum yaaaa ne olcksa olsn diorum ama hiç tam hazır hissetmiorum kendmi habire puan hesaplıom bişi yapıom yaparm diom ya kazanamazsan diorm sora....offff

merve dedi ki...

bende öss öğrencisiym.yaff çok endişeleniyorum:(

Adsız dedi ki...

bende öss öğrencisiyim ama kendime güveniyorum yani başarıcam biliyorummmm:)ben öss korkmam öss benden korksun nihahahhaha:D

Göksel dedi ki...

ben 11.sınıf meslek lisesi çğencisiyim.Ne yapacağımı bilemiyorum.Nolur önerilerde bulunursanız çoook sevinirim.ABİLER ABLALAR:S

Adsız dedi ki...

halan korkuyorum

rümeysa dedi ki...

gerçekten cok dogru seyler yazılmıs.korktugum ıcın artık umursamaz hale geldım hıc calısmak ıstemıyorum.bıkkınlık geldı sınev gozumde o kadar buyuyor kı ne yapacagımı nasıl baslmmm gerektıgını bılmıyoorum.