Yerleştirme Öncelikleri En Küçük ne anlama geliyor?


Üniversite taban puanlarına bakarken adayların Merkezi Yerleştirme ile öğrenci Alan Meslek Yüksekokullan ile Açıkögretim Önlisans Programları listesinde öğrencilern karşılaştığı terim olan "Yerleştirme Öncelikleri En Küçük" alanında yer alan rakamlar şu anlama geliyor:

Örneğin: 2009,4,2,91 verisini ele alalım.

Yerleştirme Öncelikleri sütunundaki virgül ile ayrılan sayılar ve harfler ilgili programa son yerleştirilen adaya ait şu bilgilerin karşılığıdır.


Birinci sıradaki dört basamaklı ilk sayı mezun olunan yılı,


İkinci sıradaki tek basamaklı sayı mezun olunan okulun tür grubu kodunu,


Üçüncü sıradaki harf yerleştirmenin METEB içinden(İ) veya dışından(D) yapılmış olduğunu,


Sonraki iki basamaklı sayı ise doğum yılının son iki basamağını göstermektedir.


İkinci sıradaki okul türü grubunun kodları şu okullar için kullanılmıştır:

4. Anadolu teknik lisesi

3. Teknik lise veya anadolu meslek lisesi

2. Meslek lisesi

1. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi


Konuyla ilgili ÖSYM'nin tam metni:


4702 sayılı Kanunun 2.maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanunun 45.maddesi, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebileceği hükmünü getirmiştir.Buna göre 2006 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde(ÖSYS) merkezi yerleştirme içinde, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adaylar sınavsız olarak yerleştirilmişlerdir.Sınavsız yerleştirme yapılan önlisans programları ikinci bölümde yer almaktadır.Bu bölümdeki meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, kendi alanlarında olmak üzere, sınavsız yerleştirilmişlerdir. Bu bölümde ayrıca mesleki ve teknik eğitim bölgeleri{METEB) alfabetik sırada olmak üzere, yükseköğretim programlarının kodları, adları, kontenjanı(KON.), yerleşeni{YER.), yerleştirme öncelikleri, yerleştirmede kullanılan mesleki ortaöğretim puanının(OBP), yerleştirme sonunda ilgili Yüksek Öğretim Programı(YÖP) için oluşan en küçük ve en büyük puanları bulunmaktadır. Yerleştirme Öncelikleri sütunundaki virgül ile ayrılan sayılar ve harfler ilgili programa son yerleştirilen adaya ait şu bilgilerin karşılığıdır.Birinci sıradaki dört basamaklı ilk sayı mezun olunan yılı, ikinci sıradaki tek basamaklı sayı mezun olunan okulun tür grubu kodunu, üçüncü sıradaki harf yerleştirmenin METEB içinden(İ) veya dışından(D) yapılmış olduğunu, sonraki iki basamaklı sayı ise doğum yılının son iki basamağını göstermektedir. İkinci sıradaki okul türü grubunun kodları şu okullar için kullanılmıştır: 4. Anadolu teknik lisesi 3. Teknik lise veya anadolu meslek lisesi 2. Meslek lisesi 1. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi Meslek yüksekokulları programlarına yerleştirme yapılırken mezuniyet yılı, meslek liselerinin tür grubu, yerleştirmenin METEB içinden veya dışından yapılmış olması ve doğum yılı önemli rol oynamaktadır.Bir programın karşısındaki Yerleştirme Öncelikleri bu programa yerleştirilen en küçük puanlı (OBP) adayın sözü edilen öncelikler yönünden sahip olduğu özellikleri göstermektedir.Eğer ilgili yükseköğretim programına en küçük puanla yerleşen adayın mezuniyet yılı ve/veya doğum yılı belirtilmemiş ise o kısımlar boş bırakılmıştır. Bölüm II' de bulunan yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmeleri yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek liselerinden kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan adayların yerleştirilmeleri Y-ÖSS puanları esas alınarak yapılmış ve kitapçıkta bu puanlar gösterilmiştir.

1 yorum:

dilek dedi ki...

ben 2 yıllık tekstil bölümünü bitirdim ve anadolu meslek çıkışlıyım bu bölüme girebilme imkanım nedir?yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler...